Takoyaki
Takoyaki
(tradiční pečené kuličky s chobotnicí)
Ingredience:
- chobotnice
- jarní cibulka
- hladká mouka – 100g
- vejce – 1 kus
- japonská majonéza
- japonská omáčka na Okonomiyaki (případně Tonkatsu omáčka)
- nakládaný zázvor
- japonský rybí vývar Dashi no Moto (5g – 1 balení)
- japonská omáčka Tsuyu
- voda – 350 ml
- sůl
- japonská nadrcená řasa Aonori
- sušený strouhaný tuňák Katsuobushi
Postup přípravy:
- Jarní cibulku nakrájíme nadrobno.
- Chobotnici lehce povaříme v osolené vodě po dobu 3-5 minut.
- Chapadýlka uvařené chobotnice nakrájíme na malé kousky, které jsou vhodné do kuliček Takoyaki.
- V misce rozmícháme japonský rybí vývar Dashi no Moto a vejce. Postupně přilíváme vodu a trochu japonské omáčky Tsuyu (případně japonské sójové omáčky).
- Přidáme hladkou mouku a opět pořádně promícháme. Lze přidat i špetku soli.
- Do těsta přidáme zázvor, jarní cibulku a opět promícháme.
- Poté výsledné těsto umístíme na speciální varnou plotnu (do každého otvoru cca 1 cm pod okraj).
- Do každého otvoru přidáme kousek chobotnice.
- Zbylé těsto vlijeme po celé ploše speciální varné plotny.
- Špejlemi postupně otáčíme kuličky a čekáme, až se nám rovnoměrně opečou.
- Kuličky Takoyaki podáváme s japonskou majonézou a omáčkou na Okonomiyaki. Navrch přisypeme strouhaného tuňáka Katsuobushi a nadrcenou řasu Aonori.
Přejeme dobrou chuť!